Hvad med Watson?

Skak, Jeopardy hvad bliver det næste for Watson?

Computere er gode til at behandle strukturerede data, og i stadig større mængder. Men i dag er op imod 80% af de data der skabes ustrukturerede. Eksempler på ustrukturerede data er email, status opdateringer på sociale netværk etc. Der er naturligvis en stor mængde nyttig viden heri, som vi gerne vil kunne bruge på samme måde som mere struktureret information. Men ustrukturerede data lagres ikke kun i form af tekst, data er også lyd og video. Hvordan får vi adgang til al den viden som findes her?

Ligesom vi i IBM ikke skabte Deep Blue for at blive verdensmestre i skak, så skabte vi ikke Watson for at vinde i et spil om paratviden. De er begge eksempler på teknologiske ”showcases”. Det interessante er når vi sætter disse teknologier til at kigge på andre problemstillinger. Watson er således allerede sat til at arbejde for lægevidenskaben og vil forhåbentlig hjælpe os med at løse nogle af de store udfordringer vi har der. Men Watson er også blevet gjort tilgængelig – på forsøgsbasis – til mere jordnære ting.

Vi udnyttede f.eks. Watson’s evne til at forstå det talte sprog til at stille forskellige spørgsmål til den, i stil med Siri på Apple iOS eller Google Now. En kollega spurgte således Watson:

“What is the world’s best mobile operating system?”

Watson tog kun et øjeblik om at svare:

“SAP”.

OK, så Watson er måske ikke blevet trænet indenfor dette specielle område. Men det er nu et sjovt svar.

Men hvad har alt det med Notes og IBM’s samarbejdløsninger at gøre? Ikke så lidt viser det sig.

IBM og Apple samarbejder om fremtidens mobile løsninger

Ligesom nye teknologier indvarsler nye muligheder, så indvarsler de også et behov for at etablere nye former for samarbejde. Et af de mere interessante eksempler på dette er det samarbejde IBM har indledt med Apple, om sammen at bringe mobile løsninger til enterprise. Vores samarbejde med Apple indeholder en række fælles aktiviteter, der tilsammen sigter på for alvor at rykke mobile applikationer frem i forreste række hos alverdens virksomheder.

Sammen med Apple vil vi bl.a. udvikle over 100 mobile applikationer indenfor 10 forskellige brancher, ligesom IBM vil udbyde en service der gør det lettere for virksomheder at anvende iOS enheder inde i virksomhederne uden at introducere kaos.

http://www.computerworld.dk/art/231460/apple-og-ibm-gaar-sammen-i-kaempe-aftale-ibm-satser-fuldt-ud-paa-ios

Nu vi er ved Apple. Hvad mon Siri ville svare på ovenstående spørgsmål. Siri; Hvad er verdens bedste mobile operativsystem?

OK lidt unfair måske. Siri er måske ikke den mest troværdige kilde på lige netop det spørgsmål. Og faktisk viste en undersøgelse for nylig at ingen af disse digitale assistenter var specielt gode til at svare på lidt sværere spørgsmål.

Men hvad så om vi koblede Watson og Siri sammen? Igen er det naturligvis noget vi har leget med i IBM’s laboratorier, og fået svar fra Siri som:

siri

”Det ved jeg ikke, men min ven Watson fortæller mig, at med xy.z% sandsynlighed, så…”

Et venskab og et samarbejde med et stort potentiale, som vi venter os meget af.

/Niels Jørgen Hansen

Indlagt i: